CEDO va decide, peste o lună, dacă funcţionarii pot sau nu deţine dubla cetăţenie

Marea Camera a Curtii Europene pentru Drepturile Omului a audiat astazi, din nou, partile moldovene implicate in procesul privind modificarile la legea dublei cetatenii. La audieri a participat si agentul guvernamental al Romaniei.

Deputatul liberal-democrat Alexandru Tanase, reclamant in acest dosar, a declarat pentru Stirea Zilei ca magistratii europeni vor pronunta decizia finala in acest dosar peste o luna. Totodata, Tanase este sigur ca Marea Camera va lasa in vigoare decizia CEDO din noiembrie 2008.

“Solicitarea de remitere a unei hotarari in Marea Camera poate avea loc in cazuri extrem de rare, cand, de exemplu, este vorba despre interpretarea Conventiei Europene. In acest caz nu este vorba de asa ceva, ci de ratiuni de ordin politico-juridic, dar nu am niciun dubiu ca acest dosar se va incheia favorabil. Cred ca decizia CEDO va determina noii parlamentari sa revina la acest proiect de lege si sa anuleze acele amendamente”, a spus Alexandru Tanase, care este jurist notoriu.
 
Tanase a precizat ca “hotararea Marii Camere a CEDO este imbatabila si imposibil de a fi revizuita”.

In 2003 Parlamentul a adoptat o lege, prin care a permis moldovenilor sa detina cetatenia mai multor state. In 2007, deputatii PCRM si PPCD au votat mai multe modificari la un sir de legi, prin care au interzis functionarilor precum deputatii, ministrii, judecatorii, politistii si vamesii, sa detina si cetatenia altui stat. Ei spuneau atunci ca functionarii care detin si alte cetatenii "pot fi neloiali Republicii Moldova".

Prim-vicepresedintele PLDM, Alexandru Tanase, a atacat la CEDO aceste modificari, declarand ca i se incalca dreptul de a fi ales. Dosarul a fost examinat in regim de urgenta, iar in noiembrie 2008 CEDO a constatat ca Alexandru Tanase a fost discriminat in comparatie cu alti cetateni si i-a dat castig de cauza. Curtea de la Strasbourg a dictat si despagubiri, in valoare de 3860 de Euro, cu titlul de costuri si cheltuieli de judecata.

In februarie 2009, Guvernul a atacat decizia in Marea Camera a CEDO, iar comunistii au spus ca aplicarea de interdictii persoanelor cu dubla cetatenie este o chestiune interna a tarii, iar CEDO poate sa vina doar cu recomandari.

Potrivit unor estimari, intre 95 de mii si 300 de mii de cetateni moldoveni au obtinut cetatenia romana in anii 1991-2001. In februarie 2007, numarul solicitarilor era de 800 de mii. A doua cetatenie cea mai raspandita in Moldova, dupa cea romana, este cea rusa. Potrivit Ambasadei Federatiei Ruse de la Chisinau, circa 120 de mii de moldoveni detin si pasapoarte rusesti.
 
www.stireazilei.md