Discursul președintelui fracţiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului

PLDMStimați cetățeni, colegi deputați, onorată asistență!
Suntem la sfârşit de sesiune. Sărbătorile de iarnă se apropie vertiginos şi mi-aş fi dorit din tot sufletul să vă vorbesc cu mai mult optimism și încredere. Din păcate, evenimentele petrecute în această perioadă mă apasă, așa cum guvernarea actuală apasă această țară, pe care a aruncat-o în deznădejde și beznă. Fracţiunea noastră este şi va rămâne un aprig luptător pentru devoalarea şi stoparea nelegiuirilor ce se petrec flagrant chiar în forul legislativ suprem. Pentru fracțiunea Partidului Liberal Democrat, acesta a fost un an de muncă asiduă și acțiuni dârze pentru a aduce o schimbare spre bine în țara noastră. Împreună cu colegii am fost implicați total în activitatea parlamentară.

Astăzi vocea opoziţiei nu este auzită de către guvernanţi, dar este auzită de către popor, ceea ce constituie pentru noi victoria cea mai mare. În această sesiune s-au întâmplat lucruri condamnabile. S-a pus o presiune maximă asupra tuturor instituţiilor importante în stat prin numirea în funcţii cheie a unor persoane dubioase şi total aservite regimului.

Marea schimbare şi reformă a Guvernului este o bufonadă. În primul rând remanierea şi numirea aproape a două treimi din miniştri este anunţată cu mare fast de către o persoană care nu are nicio funcţie publică în stat care i-ar da acest drept. Şi mai grav – numele îi este asociat cu infracţiuni deosebit de grave. Cel puţin au demonstrat că PLDM - ul a fost o sursă inepuizabilă de trădători pe care guvernarea îi laudă ca reprezentanți merituoși ai coaliției, în contradicție cu declarațiile insinuante precum că PLDM ar fi fost cel mai corupt partid. Păi pot să vă mărturisesc ca să cunoască și toată țara că pe cei mai corupți i-ați cumpărat voi și vi i-ați făcut parteneri pe drumul vostru falimentar pentru dezvoltarea țării. Mai nou, iar recidivați. Câtă inspirație - Leancă, Tănase, Gaburici. Am fi fost fericiţi dacă i-aţi fi avansat pe cei mai buni, nu pe nişte lachei slugarnici, gata mereu să slujească un stăpân sau altul. Sau poate se pregăteşte un alt furt masiv şi este nevoie de persoanele potrivite? Domnul Leancă şi dl. Gaburici au experienţa necesară de a semna documente frauduloase fără nicio remuşcare. Probabil şi de data aceasta vor fi folosiţi exact în acelaşi scop. Să ne aşteptăm la surprize de proporţii. Sunt inevitabile, la felul cum evoluează lucrurile.


De asemenea, în sesiunea respectivă, Parlamentul se poate lăuda că a reușit să numească în funcții conducătorii a două instituții cruciale care ar trebui să vegheze la realizarea angajamentelor Republicii Moldova față de partenerii externi și anume Centrul Naţional Anticorupţie, care este organul fundamental în procesul de prevenire și combatere a corupției și Serviciului de Informaţii şi Securitate care are obligația primordială de asigurare a securității informaționale și economice a statului. Realizarea domeniilor enunțate mai sus sunt vitale pentru dezvoltarea statului în spiritul angajamentelor și principiilor democratice promovate de partenerul de bază Uniunea Europeană.

Dar ce avem de fapt: directorul Centrului Naţional Anticorupţie a fost numit în baza unui concurs, regulamentul căruia conține exact atâtea cuvinte, cât reprezintă dorința coaliției de guvernare de a susține lupta reală cu corupția, adică mai puțin de jumătate de pagină. Celălalt candidat la funcția de Director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, în general a trecut prin comisia de profil cu o lejeritate de neconceput. Ce fel de conducător al serviciului de inteligență apolitic este acesta, dragi colegi, din moment ce îl înaintează comuniştii, care și ăștia au ajuns proeuropeni cu ghilimelele de rigoare?

Din păcate, am devenit un popor prigonit în propria noastră ţară. Societatea este divizată. Avem pe de o parte un președinte slugă la ruși, care calcă peste interesele naționale, devenind bufon la curtea ţarului şi pe de altă parte, o guvernarea ahtiată după putere, subjugând toate instituțiile statului. Statul de drept moare încet, fiind defăimat de un grup fără scrupule, gata să pună pe altarul interesului de partid o ţară întreagă. Am ajuns la un nivel atât de depravat, încât va fi foarte greu să ne reabilităm şi să intrăm în normalitate. Integritatea celui care ne minte, promițându-ne un viitor luminos, este foarte dubioasă, odată ce ne serveşte non-stop atâta spectacol grotesc în media, protagoniștii căruia sunt deținuți, recidiviști, interlopi, killeri care încearcă din greu să-i șlefuiască imaginea.

Stimați cetățeni, vi se pare corect sa aprobăm așa conjunctură şi să tăcem? Aspirăm să ne integrăm în marea familie europeană, dar de fapt Moldova are imaginea unui grup infracțional, cu interese înguste şi mici. Instituțiile europene ne privesc suspect şi fără nici o încredere. Faptul că mai prind unii câte o fotografie în holul Parlamentului European, nu înseamnă că suntem acceptați şi avem respectul lor deplin. E ridicol. Şi în același timp dureros să nu folosim toate mijloacele şi resursele existente pentru a îmbunătăţi nivelul de trai al cetățenilor noștri. Minciunile nu țin de foame, stimați guvernanți. Şi nici circul. Pentru că le serviți prea des.

În Noul An și în noua sesiune parlamentară Fracțiunea noastră va continua să lupte pentru bunăstarea poporului, vom înainta proiecte ce vor putea avea un impact favorabil pentru dezvoltarea țării și ieșirea din această neputinţă în care suntem ținuți captivi, deoarece iubim această țară și vrem să fim demni de încrederea acordată de popor.
Stimați cetățeni, doar împreună vom putea să punem capăt acestor nelegiuiri şi să ne construim o ţară frumoasă! Pentru că avem valori, tradiții şi demnitate care nu pot fi distruse de nicio forţă malefică. Am mare încredere în setea de dreptate a poporului nostru şi dorința lui de emancipare!

Pe această notă victorioasă vreau să felicit toți cetățenii Moldovei, cei de acasă şi cei de peste hotare cu ocazia Sărbătorilor de iarnă! Sunteți valoarea cea mai de preț a acestei ţări şi vă doresc numai bine în casele şi inimile dumneavoastră, să aveți parte de momente fericite, bucurii şi zâmbete alături de cei dragi!