Tudor Deliu: „Principalul e să conștientizăm că e nevoie de o schimbare”

PLDMPreședintele fracțiunii parlamentare PLDM, Tudor Deliu a oferit un interviu pentru portalul UNIMEDIA, în care a făcut o retrospectivă a anului 2017, a vorbit despre alegerile parlamentare din 2018, dar și despre echipa preferată de fotbal.


R. Vreau să încep cu o tablou general. Cum a fost anul 2017 pentru fracțiunea PLDM?

T.D. „Este o întrebare la care cred că nu voi avea un răspuns așa precis, deoarece anul 2017 pentru fracțiunea PLDM a fost un an specific. Fracțiunea s-a aflat în opoziție parlamentară, iar chiar dacă am fost în opoziție eu mă bucur că colegii mei din fracțiune au dat dovadă de verticalitate și au venit cu proiecte de legi, cu intervenții, cu luări de cuvânt, cu declarații, care eu cred că au adus o plus valoare a activității a activității parlamentare. Am zis-o cu orice ocazie și am să o zic și acum că chiar dacă suntem puțini, cinci persoane în fracțiune, totuși ne-am propus și ne reușește să acel clopot care bate asupra tuturor nelegiuirilor și nedreptăților care vrea să le introducă în actele legislative actuala guvernare și noi suntem cei care încercăm să demonstră că ele nu corespund prevederilor de elaborarea a actelor legislative".R. Ați menționat că membrii PLDM au venit cu niște proiecte de lege, care sunt cele mai de anvergură?

T.D. „Am avut mai multe proiecte și acum avem mai multe proiecte, dar cu părere de rău, vreau să reamintesc că majoritatea proiectelor elaborate și înregistrate la secretariatul Parlamentului de către membrii fracțiunii nu au ajuns încă în procedură parlamentară. Multe din ele stau undeva și se prăfuiesc prin sertarele Comisiilor Parlamentare deoarece nu sunt aduse în procedură. Dar eu cred că cel care a provocat mari discuții, este proiectul de lege de modificarea a Constituției Moldova, mă refer la inițiativa de a modifica articolul 13 din Constituție, pentru a reveni la un adevăr istoric și pentru a înlocui sintagma „limba moldovenească" cu sintagma „limba română". Mai sunt unele proiecte care țin de problemele sociale. Care țin de probleme justiției, care țin de problemele modificării codului electoral. Este proiectul care prevede pentru diasporă votarea în două zile, ziua de sâmbătă și duminică. Mai sunt și unele, nu o să încep să le enumăr pentru că pot fi ușor verificate pe site-ul parlamentului, respectiv, la proiectele de lege".

R. Ați vorbit despre proiectul de lege pentru modificarea Constituției, când va fi examinat în plen?

T.D. „După primirea avizului pozitiv din partea CC, proiectul nu poate fi inclus în ordinea de zi a ședințelor de plen nu mai devreme de șase luni de zile. Însă în aceste șase luni de zile, proiectul trebuie să fie discutat în Comisiile Parlamentare și ultima Comisie care se va expune este Comisia Juridică. Această Comisie nu poate să introducă până nu s-au expus celelalte nouă comisii. Dar în avizul pe care l-am primit de la CC, Curtea Constituțională menționează că aceasta poate să fie o excepție de la norma generală, adică să nu mai așteptăm acele șase luni de zile deoarece este o procedură de modificare tehnică. Dar vom vedea care va fi dispoziția celor de la Guvernare, fiindcă dacă ei vor refuza introducerea mai devreme, deci o să așteptăm și cele șase luni".

R. În toamna anului viitor se organizează alegeri anticipate. Ce face PLDM-ul, merge într-un bloc electoral cu PAS și PPDA sau singuri?

T.D. Noi nu o singură dată am declarat oficial că noi optăm pentru constituirea sau a unei alianțe electorale cu partidele pro UE pentru a avea un succes în viitoarele alegeri. Părerea noastră, că dacă vor merge fiecare în parte, nu suntem siguri că vom obține majoritatea și vom putea schimba ceva în Republica Moldova. Principal e că să conștientizăm faptul că e nevoie de o schimbare. Iar schimbarea guvernării în Republica Moldova poate să se producă doar atunci când aceste partide de orientare pro UE își vor uni forțele.

 

R. Noi am auzit că PAS și PPDA își vor uni forțele. Dar nu am auzit nicio declarație că în acest bloc electoral va fi și PLDM

T.D. Da, într-adevăr PPDA și PAS au făcut o declarație că ei își vor uni forțele și vor merge pe o listă comună. Să nu uităm că pe listă că actualmente poți înainta doar 50 de candidați, iar 51 de locuri sunt în circumscripțiile uninominale. Și iaca aici eu cred că partidele ar trebui să își unească forțele, și în circumscripțiile uninominale să promoveze un singur candidat și să fie susținut de toate partidele pro UE. Eu nu pot să spun că PPDA și PAS au încheiat un acord final noi ducem discuții cu aceste partide. Chiar recent, cred că ați auzit informația că PPDA și PAS a aderat la familia PPE. După aderare, partenerii noștii din PPE, chiar același Siegfried Mureșan, a declarat că următoarele acțiuni sunt cele din 2018, și anume consolidarea forțelor pentru a câștiga alegerile.

R. Să presupunem că în urma alegerilor din 2018, PLDM accede în Parlament. Cu cine este gata să facă alianță și cu cine nu?

T.D. Partidul Liberal Democrat totuși va opta pentru constituirea unui bloc electoral și eu cred că anume acest bloc, sau alianță electorală trebuie să devină forța motrice în următorul Parlament și nu va fi nevoie de a adera la un partid sau altul. În ultima perioadă observăm unele mișcări pe segmentul unionist. PLDM este gata să facă o alianță cu PUN dacă va accede în Parlament. Este foarte greu să răspund la această întrebare pentru că nu pot să îmi asum eu responsabilitatea de a zice da sau nu. Aceasta trebuie să fie o decizie a organelor de partid. Dar vreau să vă zic că în Partidul Liberal Democrat din Moldova sunt mai mulți unioniști decât în PUN.

R. Domnul Candu a declarat anterior, de fapt a acuzat-o pe Maia Sandu că vine din cel mai corupt partid, și anume PLDM. Luând în considerare faptul că, după spuse lui, domnul Filat a participat la furtul miliardului. Cum comentați aceste acuzații, luând în considerare că o mare parte din membrii PLDM au trecut în PD.

T.D. În primul rând este o aberație ceea ce spune domnul Candu, fiind că în această perioadă toate structurile de forță erau conduse de PD. Și cu atât mai mult, în calitatea sa de Ministru al Economiei a semnat unele hotărâri și le-a promovat în Guvern pentru ca să acopere acest furt al miliardului. Cât privește domnul Filat, mie îmi pare rău că domnul Candu are și specialitatea de jurist și ar trebui să se uite în materialele anchetei că domnul Filat nu e acuzat nici cât e negru sub unghie de furtul miliardului ci pentru corupere pasivă, care este cu totul alt ceva și nu se referă la furtul miliardului.

R. Partidul PLDM – ce a fost și ce a rămas? Puteți în cifre să ne dați o estimare?

T.D. PLDM ajunsese într-un timp că avea peste 50 de mii de membri. Eu am fost cel, care a fost susținut în partid, că nu cantitatea aduce succes, ci calitatea. Astăzi în partid sunt înregistrați în jur la 6000 mii de membri activi, care actualmente sunt constituite în 24 de organizații teritoriale. Zic 24, deoarece după trecerea în opoziție a PLDM-ului, multe din organizații și-au încetat activitatea noi le-am reconstituit și sunt în procesul de reconstituire. Acum viabile sunt 15, iar până în luna ianuarie sunt organizate conferințe pentru reconstituirea acestor organizații. De aceea am și pronunțat cifra de 24.

R. Am vorbit despre domnul Filat. Când ultima dată l-ați vizitat?

T.D. Ultima dată l-am vizitat o săptămână în urmă, împreună cu domnul Pistrinciuc la Penitenciarul Nr. 13 și am avut o discuție de o oră cu domnul Filat.

R: Și cum se simte el?

T.D. Cum poate să se simte un cetățean care se consideră nevinovat și care doi ani de zile stă închis și care ședințele toate a fost cu ușile închise și care astăzi instanțele judecătorești nu încearcă să revină Curții de Apel, mă refer la acel recurs care a fost făcut la Curtea Supremă de justiție. Curtea nici nu a acceptat recursul care a fost de la Curtea de Apel. Așteptăm ce va fi pe 12 decembrie. Să vedem care va fi.

R. Bine domn Deliu. Haideți să trecem la partea de divertisment. Noi cunoașteți că dumneavoastră compuneți poezii, care este ultima creație?

T.D. Ultima creație mi-am scris-o cu ocazia zilei mele de naștere. Asta a fost la sfârșitul lui octombrie, 29 octombrie, a fost o lună în urmă, a fost cu mult timp, dar poezia nu se scrie la comandă, atunci când vine muza. Niciodată nu m-am declarat că eu sunt poet, chiar dacă am o plachetă de versuri publicată încă din anul 2002. Mai am versuri pentru una sau două plachete, dar nu mă grăbesc pentru că niciodată nu m-am considerat poet.

R. De asemenea, noi cunoaștem că dumneavoastră aveți un viciu – fumatul. Domnul Ghimpu a spus că a lăsat fumatul. Dumneavoastră când aveți de gând?

T.D. Și aici aveți dreptate. Apropo, în ultimul timp fumez mai mult. Nu vreau să promit ceea ce n-o fac, să promit aici că las fumatul, iar mâine să stau cu țigara. Mă strădui, dar să zic că mâine, poimâine să stau cu țigara.

R. Este interesant faptul, ce discută unii parlamentari când ies la o țigară.

T.D. Deci, aici ce vreau să zic. Nu tot timpul bătăliile care sunt în Parlament sunt așa cum ni se pare. Când ies la o țigară sau când se întâlnesc prin culoare, pe la cantină absolut alte discuții sunt între ei. Dar mă rog, Parlamentul sau sala de ședințe este o sală, unde fiecare vrea să demonstreze sau vrea să promoveze valorile partidului, chiar dacă foarte mulți din ei gândesc altfel. Eu mă simt foarte bine cu toți colegii din Parlament, indiferent din fracțiune parlamentară sunt ei.

R. La capitolul pasiuni, vă place fotbalul?

T.D. Îmi place foarte mult fotbalul și sunt fanul echipei Barcelona. Și mă bucur că Barcelona a câștigat la Sporting 2 la 0 și, respectiv, așteptăm și jocurile de astăzi și vom vedea care va fi tragerea la sorț pentru Liga Europa. Dar dacă pentru Republica Moldova, dacă cândva am fost un fan mare pentru echipa de atunci „Nistru", care s-a transformat în Zimbru, dar acum eu nu prea văd că nou avem fotbal în Republica Moldova. Dar nu pot să zic că nu voi ține pumnii pentru Șerif. Dar rămân un fan al Barcelonei.

R. Ce veți face anul viitor la campionat, veți merge în Rusia sau nu?

T.D. Aș merge, dar în Rusia sunt persona non-grata.

R. Suntem în preajma sărbătorilor de iarnă. De anul nou, unde veți merge în vacanță?

T.D. De anul nou, de regulă, plec la părinții soției, într-o localitate din raionul Sângerei. Nu e departe și acolo întâlnim sărbătorilor de iarnă. Niciodată de când sunt în Parlament nu am fost în vacanța de iarnă. Nu sunt un mare amator al schiatului în Munții Alpini sau alții. Nu am plecat niciodată în vacanța de iarnă în străinătate.

R. Și pe final de interviu, ce cadou așteptați de Crăciun?

T.D. Eu personal aștept ca în țara aceasta să vină lumina. Mă refere ca cei care diriguiesc treburile publice la nivel de țară să-și dea seama că ei sunt reprezentanții poporului, iar poporul așteaptă de la ei să facă schimbări nu în favoarea lor, dar în favoarea cetățenilor.

Interviul a fost acordat pentru UNIMEDIA pe data de 6 decembrie.