PLDM

CONGRESE

Congresul de constituire al PLDM

La 8 decembrie 2007, în incinta Leogrand Hotel & Convention Center, a avut loc Congresul de constituire a Partidului Liberal Democrat din Moldova. La eveniment au participat 596 delegaţi din partea a 38 de organizaţii teritoriale ale PLDM, precum şi invitaţi reprezentînd corpul diplomatic acreditat la Chişinău, mass media şi societatea civilă. Participanţii la Congres au salutat în picioare prezenţa delegaţiilor din Tighina şi Tiraspol.

Dl. Vlad Filat a prezentat, în discursul său, situaţia generală din ţară, activităţile întreprinse de grupul de iniţiativă pentru constituirea PLDM, precum şi principalele obiective şi strategii pe care urmează să le realizeze formaţiunea pentru a reforma cardinal statul, dar şi societatea moldovenească. În favoarea constituirii PLDM au vorbit domnii Iurie Ţap, primar de Floreşti, Ion Iovcev, directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Nicolae Bulat, directorul muzeului de istorie din Soroca, Dumitru Cravcenco, antreprenor din UTA Găgăuzia, Alexandru Tănase, avocat. O scurtă alocuţiune de salut a rostit dl Mircea Snegur, primul Preşedinte al Republicii Moldova.

Delegaţii la Congres au decis în unanimitate constituirea Partidului Liberal Democrat din Moldova. Au fost aprobate, de asemenea, Statutul şi Programul Partidului. Preşedinte al PLDM a fost ales deputatul Vlad Filat, iar prim vicepreşedinţi – dl Alexandru Tănase, avocat şi Mihai Godea, director al Centrului CONTACT. Congresul a mai ales componenţa Consiliului politic naţional în număr de 169 de membri, reprezentînd toate organizaţiile teritoriale. Au fost alese, de asemenea, Comisia Centrală de Cenzori şi Curtea de Etică şi Arbitraj ale partidului.

 


 

Congresul II Extraordinar al PLDM

Congresul II Extraordinar al PLDM a avut loc în mun. Bălţi la data de 27 septembrie 2008. La Congres au participat 547 de delegaţi din partea organizaţilor teritoriale ale partidului, reprezentînd peste 23 de mii de membri ai PLDM şi 195 de invitaţi. Raportul de activitate a PLDM a fost prezentat de preşedintele partidului, Vlad Filat. În contextul ajustării la noile norme ale Legii privind partidele politice, delegaţii la congres au adoptat modificările în Statutul PLDM. Congresul a adoptat Declaraţia politică, care expune viziunea PLDM asupra situaţiei din ţară.

 Congresul III Extraordinar al PLDM

Congresul III Extraordinar al PLDM a avut loc la 19 decembrie 2009, în incinta Palatului Naţional din Chişinău. La Congres au participat 1800 de delegati din partea organizaţilor teritoriale ale partidului, care reprezintă  peste 35 de mii de membri ai PLDM. La înaltul for au fost prezenţi parlamentari europeni, diplomaţi, oameni de cultură şi de afaceri, reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media. Congresul a luat în dezbatere situaţia social-politică şi economică din ţară, probleme ce ţin de activitatea Partidului Liberal Democrat din Moldova în noua sa calitate de partid de guvernămînt. Raportul de activitate a PLDM a fost prezentat de preşedintele partidului, Vlad Filat.

Delegaţii la congres au redefinit doctrina partidului, PLDM devenind o formaţiune de esenţă conservatoare. Forul liberal democrat a adoptat Declaraţia politică a congresului, în care a fost salutată accederea la guvernare a Partidului Liberal Democrat din Moldova. 

 Congresul IV ordinar al PLDM

Congresul IV al Partidului Liberal Democrat din Moldova a avut loc la 10 aprilie 2011, în incinta Palatului Naţional din Chişinău. La Congres au participat peste 2400 de delegaţi din partea organizaţiilor teritoriale ale partidului, reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media.
Raportul de activitate a PLDM a fost prezentat de Preşedintele partidului, Primul-ministru, Vlad Filat, care a făcut o trecere în revistă a celor mai importante realizări înregistrate de liberal democraţi.

Liderul liberal democrat a specificat că, în urma scrutinului din  noiembrie 2010, PLDM a devenit lider incontestabil în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, iar acest lucru este extrem de important pentru realizarea Programului Electoral al PLDM  şi a Programului de Guvernare. Pe lângă prestaţia echipei guvernamentale şi parlamentare a liberal democraţilor, care a condus la o deschidere fără precedent pentru ţara noastră din partea structurilor europene şi a partenerilor strategici, Vlad Filat a menţionat şi afirmarea PLDM pe plan internaţional, calitatea de membru cu statut de observator al Partidului Popular European fiind un succes  de importanţă majoră.

Un loc aparte în raport, Vlad Filat l-a rezervat alegerilor generale locale, la care partidul va participa cu candidaţi la funcţia de primar în toate localităţile şi cu liste de candidaţi pentru toate consiliile de nivel local, raional sau municipal. Vlad Filat a anunţat forul liberal democrat despre desemnarea lui Victor Bodiu, secretarul general al Guvernului, în calitate de candidat PLDM la funcţia de primar general al municipiului Chişinău.

De asemenea, la congres, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a anunţat că demisionează din funcţia de prim-vicepreşedinte al PLDM şi îşi retrage calitatea de membru de partid, în legătură cu numirea sa în calitate de judecător la Curtea Constituţională. Prin votul participanţilor la congres, noul prim-vicepreşedinte al PLDM a fost ales Iurie Leancă.

Delegaţii la congres au adoptat modificări la Programul şi Statutul PLDM şi au aprobat Acordul de fuziune prin absorbţie a Partidului politic „Alianţa Moldova Noastră”.  În încheierea forului liberal democrat delegaţii au adoptat Declaraţia politică a Congresului IV al PLDM, Rezoluţia „Cu privire la alegerile locale din iunie 2011” şi au votat noua componenţă a Consiliului Politic Naţional.

Congresul IV al PLDM a fost salutat de Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens.

 


 

Congresul V ordinar al PLDM

Congresul V al Partidului Liberal Democrat din Moldova a avut loc la  11 decembrie 2011, în incinta Palatului Naţional din Chişinău. La congres au participat 2000 de delegaţi şi invitaţi din partea organizaţilor teritoriale ale partidului. De asemenea, la for au fost prezenţi parlamentari europeni, diplomaţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media. Raportul de activitate a PLDM a fost prezentat de Preşedintele partidului, Vlad Filat, care a făcut o trecere în revistă a celor mai importante realizări înregistrate de liberal democraţi pe parcursul a patru ani de zile.

Referindu-se la planurile de viitor ale PLDM, Vlad Filat a declarat că partidul pledează în continuare pentru o guvernare democratică şi menţinerea Alianţei pentru Integrare Europeană. Liderul PLDM a menţionat că doar AIE ar asigura cadrul necesar pentru continuarea reformelor şi dezvoltarea democratică ţării.

În încheierea forului liberal democrat, delegaţii au aprobat modificări la Programul şi Statutul formaţiunii, au votat noua componenţă a Consiliului Politic Naţional şi au adoptat Declaraţia politică a Congresului V al PLDM.

În documentul final se menţionează că PLDM consideră imperativă continuarea acțiunilor Guvernului pentru realizarea dezideratului de circulație liberă în spațiul european, de creare a Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător cu UE, de semnare a Acordului de Asociere RM-UE, de continuare a reformelor în economie, justiţie, în domeniul administraţiei publice locale şi centrale etc.

Cu votul unanim al delegaţiilor, în funcţia de preşedinte a fost reales Vlad Filat.
Pe adresa Congresului V au parvenit mesaje de felicitare din parte Preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, Cancelarului german, Angela Merkel, Preşedintelui Partidului Popular European, Wilfried Martens, parlamentarui europene, Monica Macovei.


Congresul VI al PLDM

La 8 decembrie 2013 a avut loc Congresul VI al Partidului Liberal Democrat din Moldova, la care au participat 4500 de membri de partid din partea tuturor organizaţiilor teritoriale, inclusiv 31 de deputaţi, 320 de primari, 15 preşedinţi de raioane, miniştri şi viceminiştri. De asemenea, la Congres au fost prezenţi peste 300 de invitaţi din ţară şi de peste hotare Congresul s-a desfăşurat cu genericul „Înainte, nu înapoi.

Delegaţii la congres, l-au reales în unanimitate în funcţia de preşedinte al PLDM pe Vlad Filat.

Lucrările congresului au fost salutate printr-un mesaj video de preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul. De asemenea, la congres au luat cuvântul cu mesaje de susţinere a procesului de integrare europeană a RM, vicepreşedintele Partidului Popular European, Jacek Saryusz-Wolski, preşedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European, Elmar Brok, ex-preşedintele Georgiei, Mihail Saakashvili.

Congresul VI al Partidului Liberal Democrat din Moldova a adoptat Manifestul politic, care stabileşte angajamentele pe care PLDM şi le asumă în calitate de promotor al ireversibilităţii parcursului european al ţării şi integrarea Republicii Moldova în spaţiul comunitar.


Congresul VII al PLDM

La 18 iunie 2016, a avut loc Congresul VII al PLDM. În funcţia de preşedinte al partidului a fost ales ex-ministrul Apărării, Viorel Cibotaru.

Preşedintele nou-ales s-a declarat onorat de încrederea acordată, subliniind că principala sarcină a partidului este consolidarea şi reformarea acestuia.

Congresul VII a operat modificări la Statutul şi Programul partidului, a ales o nouă componenţă a Consiliului Politic Naţional şi a adoptat o Declaraţie finală.

 

Resolutions